Люди одомашнювали рис двічі – дослідження вчених

Люди одомашнювали рис як мінімум двічі – один раз в Азії, а ще раніше в Африці. Й використані були для цього різні види диких предків.

Настільки ж африканський, як і азійський

Довколаботаніка пропонує додати Вам сьогодні рис у меню. Так, суші, ризотто з шафраном та голубці підійдуть! А за прийомом їжі можна розповісти знайомим історію про свіженьке геномне дослідження цієї культури.

Світлина від Національний науково-природничий музей НАН України.
Рис з Африки на перший погляд нічим не відрізняєттся від свого азійського родича. Джерело: Asia

Для визначення еволюційної історії африканського рису Франсуа Сабо та Ів Вігуру та їх команда в Французькому інституті досліджень розвитку в Монпельє проаналізували геноми 163 сортів африканського рису (Oryza glaberrima) та 83 зразків його найближчого дикого родича – Oryza barthii. Дикі зразки з Західної Африки виявились найбільш тісно пов’язані з культурними сортами, і подальше моделювання визначило Малі як ймовірне місце одомашнення.

Розквіт та занепад африканського рису

Дані геному також показують, що вирощування африканського рису, яке пережило розквіт приблизно 2000 років тому, різко впало приблизно 500 років назад – можливо, завдяки широкому імпорту азійського рису (Oryza sativa ), заявляють автори.

Африканський рис у природній упаковці. Джерело: Sven Teschke

Зовнішні відмінності між африканським і азійським рисом незначні. Африканський рис має невеликі, грушоподібні зерна у червоній оболонці й ряд недоліків для вимогливих представників нашого виду – зерна цього виду більш крихкі, гірше піддаються поліровці та загалом рослина дає менші врожаї. Проте, вид значно стійкіший до хвороб та шкідників. Крім того, вид є джерелом нових генів, що збільшують генетичне різноманіття культурного рису, що важливо для виведення нових сортів і для боротьби із хворобами та шкідниками.

На початку 21 століття був створений «новий рис для Африки», гібрид двох видів рису. Якщо 25 % рисових фермерів в Гвінеї, Кот-д’Івуар і Сьєрра-Леоне перейдуть на новий сорт, за оцінками, щороку буде збережено 20 млн доларів США.

Curr. Biol. (2018)

Curr. Biol. (2018)