Родичі гарбузові (Cucurbitaceae) приховують від нас безліч сюрпризів. Наприклад, коли хтось українською мовою скаже Вам слово «тиква» – не спішіть вправлятися в лінгвістичних повчаннях. Цілком можливо, що співрозмовник мав на увазі представника роду Lagenaria. Ці рослини відомі під різними назвами – індійський кабачок, китайський огірок, пляшковий гарбуз, тасманійський біб та ще кілька десятків оригінальних назв.

Відкривач Америки
Люди так давно вирощують тикву, що не зовсім певні, де цю рослину зустріли вперше. Більшість дослідників вважають, що походить вона з Півдня Африки. У 2004 році було знайдено дикі популяції пляшкового гарбуза у Зімбабве [Decker-Walters, Deena S; Wilkins-Ellert, Mary; Chung, Sang-Min; Staub, Jack E (2004)]. Але ще в доколумбову епоху цю рослину вирощували в Новому Світі, тому перед нами ще один кандидат на відкриття Америки. Спочатку вчені підозрювали, що цей мандрівник подорожував морем з Африки. Цю схему подорожі розкритикували у 2005 році, оскільки археоботанічна розвідка вказувала на те, що американські тикви більше споріднені з азійськими зразками, ніж з африканськими [Erickson, D. L; Smith, B. D; Clarke, A. C; Sandweiss, D. H; Tuross, N (2005)]. Всі підозри на поширення рослини впали на палеоіндіанців та їхні емігрантські настрої в кінці льодовикового періоду.
«Якби не так!» – сказали генетики, які опублікували у 2014 році дані з дослідження всього геному включно з плазмідами. Вони дійшли висновку, що американські зразки найбільш тісно пов’язані з дикими африканськими варіантами і могли проникати океаном багато разів [Kistler et al, 2014].

Припиніть їсти задні частини огірків!
Молоді плоди рослини, що мають чудовий смак і дуже високі дієтичні якості, ідуть в їжу. Зрілі плоди використовуються для виготовлення посуду і сувенірів.
Як всі представники Cucurbitaceae, гарбуз містить кукурбітацини, які є досить токсичними сполуками і можуть викликати виразку шлунку. Пам’ятайте, якщо певні соки корисні – це не означає, що варто чавити й безконтрольно пити сік з усього підряд. Відомі кілька смертельних випадків від такого дієтичного харчування й особливо небезпечно маскувати смак пляшкового гарбуза іншими соками, адже тоді неможливо розпізнати надмірну гіркоту сировини.