Користь та шкода від пляшкових гарбузів

Родичі гарбузові (Cucurbitaceae) приховують від нас безліч сюрпризів. Наприклад, коли хтось українською мовою скаже Вам слово «тиква» – не спішіть вправлятися в лінгвістичних повчаннях. Цілком можливо, що співрозмовник мав на увазі представника роду Lagenaria. Ці рослини відомі під різними назвами – індійський кабачок, китайський огірок, пляшковий гарбуз, тасманійський біб та ще кілька десятків оригінальних назв. 

Lagenaria siceraria-IMG 4607.jpg
Не твій, ось ти й бісишся. Джерело: C T Johansson

Відкривач Америки


Люди так давно вирощують тикву, що не зовсім певні, де цю рослину зустріли вперше. Більшість дослідників вважають, що походить вона з Півдня Африки. У 2004 році було знайдено дикі популяції пляшкового гарбуза у Зімбабве [Decker-Walters, Deena S; Wilkins-Ellert, Mary; Chung, Sang-Min; Staub, Jack E (2004)]. Але ще в доколумбову епоху цю рослину вирощували в Новому Світі, тому перед нами ще один кандидат на відкриття Америки. Спочатку вчені підозрювали, що цей мандрівник подорожував морем з Африки. Цю схему подорожі розкритикували у 2005 році, оскільки археоботанічна розвідка вказувала на те, що американські тикви більше споріднені з азійськими зразками, ніж з африканськими [Erickson, D. L; Smith, B. D; Clarke, A. C; Sandweiss, D. H; Tuross, N (2005)]. Всі підозри на поширення рослини впали на палеоіндіанців та їхні емігрантські настрої в кінці льодовикового періоду.
«Якби не так!» – сказали генетики, які опублікували у 2014 році дані з дослідження всього геному включно з плазмідами. Вони дійшли висновку, що американські зразки найбільш тісно пов’язані з дикими африканськими варіантами і могли проникати океаном багато разів [Kistler et al, 2014].

Фамільний сервіз з пляшкового гарбуза. Джерело: Rik Schuiling / TropCrop-TCS

Припиніть їсти задні  частини огірків!

Молоді плоди рослини, що мають чудовий смак і дуже високі дієтичні якості, ідуть в їжу. Зрілі плоди використовуються для виготовлення посуду і сувенірів.
Як всі представники Cucurbitaceae, гарбуз містить кукурбітацини, які є досить токсичними сполуками і можуть викликати виразку шлунку. Пам’ятайте, якщо певні соки корисні – це не означає, що варто чавити й безконтрольно пити сік з усього підряд. Відомі кілька смертельних випадків від такого дієтичного харчування й особливо небезпечно маскувати смак пляшкового гарбуза іншими соками, адже тоді неможливо розпізнати надмірну гіркоту сировини.