Як давно людство підсіло на шоколад? Останні дослідження говорять про те, що першими покоштували продукти какао-дерева жителі Південної Америки понад 5000 років тому.

Мексика – не батьківщина какао
Дослідники давно знали, що какао був ритуальним напоєм для людей доколумбової Мексики. До цих пір найдавніші археологічні підтвердження ласування какао (Theobroma cacao L.) мали вік 3900 років тому. Ці докази були знайдені в Центральній Америці, але геномний аналіз показав, що місце походження дерева треба шукати в долині р. Амазонка. І тому зацікавлені вчені у пошуках старту нашої пристраті до шоколаду почали прямувати на південь і все глибше занурюватися в минуле.

Нові знахідки
Майкл Блейк з Університету Британської Колумбії в Ванкувері, Канада, та його колеги проаналізували залишки на посуді з археологічних пам’яток Санта Ана (Ла-Флоріда) у високогір’ях Еквадору.

Неохайність представників культури Майо-Чінічіпе дозволила вченим видобути з досліджених зразків ДНК та зерна крохмалю дерева какао та теобромін, природній стимулятор, характерний для цієї рослини.

Результати цього дослідження говорять про те, що люди почали вживати какао ще 5300 років, а це на 1000 років раніше, ніж ми вважали до цього. Автори дослідження говорять про те, що представники культури Майо-Чінічіпе використовували какао як напої, їжу, ліки та енергетики. Тобто за 5 тисячоліть нічого кардинально не змінилося.
(Nature Ecol. Evol., 2018)