Вчені з’ясували, яким був перший хліб на нашій планеті

Неохайність давніх людей дозволила археологам здійcнити нове відкриття. Знайдені розсипи крихт вказують на те, що люди випікали хліб задовго до появи сільського господарства.

Fig. 2.
Розкопані стародавні печі

Крихти зі столу

На щастя, для археологів, мисливці-збирачі, що жили на місцевості під назвою Shubayqa 1 на північному сході Йорданії, не дуже переймалися чистотою місць приготування їжі. Дві кам’яні печі на ділянці містять засмічені рослинні залишки. Дослідження Амайї Арранс-Отагеуї в Копенгагенському університеті та її колег показали, що в недоїдках є яскрава пористість хлібних крихт, які, ймовірно, утворилися з паляничок, запечених на гарячому камені або у попелі.

Fig. 3.
Аналіз залишків стародавнього хлібу (A) Рештки з характерною пористістю хліба (B) Алейронові зерна (C) Рештки рослинних тканин

Який рецепт?

Рештки з хлібинок включали дику пшеницю (Triticum boeoticum/urartu), ячмінь (Hordeum spontaneum) та рештки насіння бобових (гуньби чи астрагала), а також шматки кореневища бульбокомиша (Bolboschoenus glaucus). Таким чином на північному сході Йорданії хліб випікали вже 14 000 років тому. А це на 4000 років раніше виникнення сільського господарства у цьому регіоні. Для його жителів хліб, який вимагав трудомісткого збирання та шліфування, був, швидше за все, делікатесом, а не основною стравою.

Proc. Natl Acad. Sci. USA (2018)