Смаки коал специфічні… Їхня сувора дієта майже виключно базується на таких духмяних, але все ж отруйних листках евкаліпта. Тепер геномні дослідження показали, що ж дає змогу процвітати коалам на ексклюзивних стравах, які вбивають багатьох ссавців.
Вся справа в генах
Ребекка Джонсон в Австралійському музеї в Сіднеї та її колеги розшифрували геном коали (Phascolarctos cinereus) і знайшли гени, які могли б допомогати тваринам виявляти найбільш поживні та найменш отруйні листки. Шість генів кодують рецептори запаху, які виявляють небезпечні сполуки рослин. Інші гени кодують рецептори смаку, які дозволяють тваринам розрізнити соковитість листка.

Коала також має додаткові копії генів, які кодують фермент, який бере участь у очищенні крові в печінці. Висока активність цих генів може допомогти тваринам обробляти токсичні сполуки в евкаліптових листах.
Цей висновок також пояснює, чому коали погано реагують на антибіотики: ферменти цих істот швидко розкладають не лише токсини, а й ліки. Тому не поспішайте заздрити цим милим тваринам.