Більшість видів кави під загрозою зникнення

Завтра зранку кава допоможе прокинутися багатьом мільйонам людей. Але це не єдина її чеснота.

Один з найпопулярніших у світі напоїв створює багатомільярдний сектор світової економіки, що об’єднує ланцюжок від фермера до споживача. Близько 100 мільйонів фермерів по всьому світу заробляють свій хліб на вирощуванні дерева з роду Coffea L.

Пов’язане зображення
Кава – всьому голова. Джерело: coffeev

Забагато кави ?

Серед усіх видів кави найпопулярнішою є арабіка (Coffea arabica), адже на неї припадає 60 % усіх проданих зерен кави.

Several coffee cherries growing along a branch; some are green and some are beginning to ripen
Арабіка власною персоною. Джерело: Forest & Kim Starr

На робусту (Coffea canephora) припадає решта 40% .

Robusta Coffee
Робуста – головний конкурент арабіки. Джерело: Robusta Coffee

Кава ліберіка (Coffea liberica), третій вид напою, культивується у всьому світі, але використовується переважно для того, щоб на неї прищеплювати арабіку чи робусту.

Coffee tree chary.jpg
Ліберіка все ніяк не може стати популярною. Джерело: DXLINH

Арабіка (C. аrabica) є насправді давнім гібридом C. canephora і Coffea eugenioides, який виник на території Ефіопії та Південного Судану. C. liberica і C. canephora зустрічаються на території більшої частини вологих тропіків Африки.

Світлина від Olexii  Kovalenko.
Загальновідомий факт

Як давно ми сидимо на каві?

Уже кілька сотень років люди вирощують арабіку, хоча спочатку ця рослина споживалася в їжу, перший напій на її основі приготували значно пізніше. Свідчення про культивування робусти припадають на початок ХІХ ст., але скоріш за все її вирощували за сотні років до цього, не роблячи жодних записів про це.

Ліберіку ж спробували культивувати на початку 1870-х років, але, незважаючи на великі надії, напій з неї не задовольнив вимогливі смакові рецептори споживачів. Що спричинило значний розпач плантаторів цієї культури на Шрі-Ланці. Тому нам зараз відомий бренд цейлонського чаю, а не цейлонської кави.

Арабіка та робуста – не зовсім звичайні сільськогосподарські рослини. Їхнє вирощування не налічує тисячі років, тому відмінності культивованих рослин від диких мінімальні.

Реклама проти традиційних способів вживання кави

Незважаючи на те, що робусту можна було знайти на плантаціях вже багато років, ботаніки були стримані й не визнавали це кавове дерева за окремий вид аж до 1897 року.

Робусту почали активно вирощувати поза межами Африки на початку 1900-х рр. Це й не дивно, адже рослина мала багато позитивних якостей – росла швидше за арабіку та ліберіку, була стійкіша до іржі кавового листа, яка спричиняється грибком Hemileia vastatrix, була менш вимоглива до умов вирощування та давали більший врожай.

Не всі кавомани полюбили робусту, адже для багатьох з них нотки «деревини» та «тютюну» стали неприємними складниками смакової гами. Але іншим, навпаки, робуста сподобалась, особливо її високий вміст кофеїну, який став незамінною складовою еспрессо та напоїв на його основі.

Саме це дало змогу маловідомій культурі за 150 років відвоювати 40 % світового ринку кави. Справжня ж частка на ринку її ще вища. Адже її часто використовують для фальсифікації дорожчої арабіки.
Робуста має й іншу місію – її використовують для виведення стійких до іржі злаків сортів арабіки шляхом гібридизації.

A cluster of bushes with drooping leaves and long chains of flowers sits in a clearing, surrounded by forest.
Вкриті снігом цвітіння дерева арабіки у Бразилії. Джерело: FCRebelo

Але кавова індустрія має безліч загроз. . Серед них – зміна клімату, спалахи захворювань та шкідників, тривалі періоди посухи, а також соціально-економічні факторів.

Загрози для кави

Дослідження диких генотипів арабіки і робусти має першочергове значення, адже в них можуть критися секрети стійкості до несприятливих умов довкілля.


Проте, зараз з новою силою спалахнув інтерес до інших видів кави. Навіть деякі спеціалісти на кавовому ринку не здогадуються, що до роду Кавове дерево належать 124 види, які трапляються в тропічній Африці, на островах Індійського океану (Мадагаскар, Коморські і Маскаренські острови), в Азії та Австралії. Всі види роду Coffea утворюють схожі плоди, а деякі з них навіть використовуються на місцевому рівні як замінники арабіки.

Ці види мають корисні риси для розвитку кавової галузі – стійкість до посухи, шкідників і хвороб. У багатьох з них низький або нульовий вміст кофеїну (що може бути і недоліком, і чеснотою). Два дні тому світ побачив останній аналіз вчених, який показав, що цей безцінний скарб генетичних ліній знаходиться під загрозою зникнення.

60 % усіх видів потребують невідкладної охорони, серед яких 13 знаходяться під критичною загрозою (мають статус Critically Endangered (CR), 40 – під загрозою (Endangered (EN), а ще 22 є вразливими (Vulnerable (VU) видами. У зону ризику потрапили й арабіка, робу ста та ліберіка, а також Coffea eugenioides – предковий вид арабіки.

Світлина від Національний науково-природничий музей НАН України.

Окрім того, науковці виявили, що 45 % видів кави не зберігаються у жодному насіннєвому банку, а 28 % видів не представлені на жодній із заповідних територій. Тому, якщо людство планує пити каву в майбутньому – йому слід турбуватися про це вже зараз.

(Science Advances, 2019 DOI: 10.1126/sciadv.aav3473)