Бактерії на морському дні стають стійкими до антибіотиків

Рибна їжа, яку використовують у морському сільському господарстві, є небезпечним резервуаром для накопичення бактерій, що володіють генами стійкості до антибіотиків. Мул на морському дні слугує їм за надійний сховок.

Безквиткові пасажири на борошні

Цзин Ван та його колеги з Далянського технологічного університету в Китаї проаналізували п’ять продуктів з рибного борошна. Два зразки взяли із Перу, а ще по одному з Китаю, Росії та Чилі. Команді дослідників вдалося ідентифікувати в пробах 132 гени стійкості до антибіотиків.
Коли рибне борошно розподіляється у морських рибних господарствах, більша його частина падає на морське дно, оминаючи тварин, які б мали ним поласувати. Разом з борошном в осад потраплюють і безквиткові пасажири – бактерії. Нові члени мікробних спільнот охоче діляться своїми генами резистентності з колегами по цеху.
Світлина від Національний науково-природничий музей НАН України.
Рибне борошно падає вниз. Чию ж кар’єру воно нагадує? Джерело: ННПМ

Бактерії на Вашому столі

Коли такі бактерії потраплять до харчового ланцюжка, то з великою долею ймовірності зможуть заразити рибу, ракоподібних та інші морепродукти. Таким чином небезпечні збудники захворювань, які стійкі до дії антибіотиків потрапляють на стіл людини. А що буде далі – лише воля випадку.
Щоб боротися з цієї проблемою необхідно перевіряти рибне борошно на наявність в ній антибіотик-резистентних генів.
Environ. Sci. Technol. (2017)